Een beschrijving van een Horeca Ondernemer

Als manager/ondernemer in de horeca ben je eigenaar en/of bedrijfsleider van een horecabedrijf. Jij bent verantwoordelijk voor de gang van zaken in het bedrijf. Naast het werken voor en met gasten ben je bezig met onder meer inkoop, sales en marketing, financiën en het personeelsbeleid. Omdat horecabedrijven vaak groot zijn delegeer je soms je werk aan afdelingschefs. Jij bent verantwoordelijk voor de gang van zaken in het bedrijf. Samen zorg je ervoor dat je gasten zich welkom voelen.

 

 

Interview met een horeca ondernemer: 


Welke opleiding heeft u gedaan?
ik heb de koksopleiding gedaan, BBL. Niveau 2 tot en met 4. Verder heb ik nog 10 specialisatiecursussen gedaan met onder anderen: keukenmanager, personeelsmanager, koude keuken, warme keuken en patisserie om als doel meester-kok te worden. Ook heb ik 5 jaar de docentenopleiding gedaan in Amsterdam.
Wat was uw carrièreverloop?
Eerst was mijn intentie om broodbakker te worden maar toen ik in de horeca terecht kwam ben ik in de keuken gaan werken en eerst was ik kok, uiteindelijk chef-kok geworden. Chef-kok geweest in meerdere bedrijven, daarna les gegeven op het Friesland college in Leeuwarden en na 18 jaar hier gekomen bij het ROC en nu ben ik ook BPV coördinator. Ook ben ik nog steeds kok en heb ik mijn eigen bedrijf genaamd: ‘tapas voor pappa's’.
Wat is de inhoud van uw functie?
Ik ben souschef, chef-kok en docent koken en ik ben mede compagnon van het bedrijf.
Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van de functie?
Meneer Berkhout doet alleen dingen die hij leuk vindt en gaat met plezier naar zijn werk. Als hij het niet meer leuk zou vinden dan zou hij ermee stoppen. Hetzelfde geldt voor tapas voor pappa's, zodra hij geen goed gevoel heeft bij een partij dan doet hij dat niet.
Met welke veiligheidsvoorschriften heeft u te maken met uw werk?
Ik heb geen BHV diploma maar geef wel de veiligheidseisen voor in de keuken aan de leerlingen. Waar zij op moeten letten als zij te werk gaan in de keuken.
Wat is uw doelgroep waar u zich op richtte?
Wij hadden in het begin gedacht dat wij voornamelijk op foodfestivals zouden staan maar dat vinden wij beide niet super omdat wij daar gewoon te weinig mee verdienen en zouden zo onze kosten er niet uit kunnen halen. Verder hebben wij vaak partijen van het hogere segment. Mensen met een tuin van ongeveer 75 personen en een DJ van een hoog bedrag. Laatst hebben wij een partij gehad voor de burgemeester van Heerenveen. Over het algemeen hopen wij iedere doelgroep aan te spreken.
Wat is de invulling van de 6 p’s binnen uw bedrijf?
Wij hebben geen vaste plaats voor ons bedrijf, wij reizen naar de mensen toe en bouwen daar onze spullen op. Voor de producten doen wij alles in de vorm van tapas, alle gerechten die wij maken zijn in de vorm van tapas. Als de mensen graag een BBQ willen dan zorgen wij voor die BBQ. Wij zijn met 2 man personeel. Wij presenteren onze producten op een ludieke wijze. Voor de promotie maken wij vooral veel gebruik van facebook en telegram. Verder voor de prijs zijn wij altijd de goedkoopste omdat wij een manier hebben bedacht zodat wij geen personeelskosten hebben en worden deze dus ook niet berekend in het totale bedrag voor het inhuren.

Welke ARBO voorschriften zijn van toepassing in uw bedrijf?
Wij letten vooral heel erg op, op de manier hoe wij tillen omdat wij altijd op locatie werken en veel moeten tillen, wij hebben een afspraak gemaakt dat wij maximaal 20 kg tillen. Verder dragen wij brandveilige kokskleding en schoenen met een stalen neus. Natuurlijk letten wij vooral op de veiligheid van de gast, wij plakken onze kabels en stekkers af en zorgen wij dat er geen brand kan ontstaan.
Welke vergunningen heeft u nodig?
Wij hebben geen vergunning nodig voor ons bedrijf. Wij beschikken over sociaal hygiëne en beschikken ook beide over het diploma tot Chef Kok. Verder staan wij als een VOF ingeschreven bij de kamer van koophandel.
Hoe bent u op het idee gekomen om dit bedrijf te beginnen?
Dat is wel een grappig verhaal… Mijn compagnon, zijn vrouw, mijn vrouw en ik gaan vaak naar foodfestivals maar wij hebben nogal veel commentaar over het eten wat er allemaal wel niet aan klopt. Zijn vrouw en mijn vrouw vonden dat nogal vervelend en zeiden: “Als jullie het allemaal zo goed weten waarom beginnen jullie dan niet een eigen bedrijf?”. Toen zijn zij naar de KvK gegaan en hebben beide 50 euro neergelegd en hebben onze handtekening gezet onder de naam tapas voor pappa's.
Verder waren wij al langer dan tien jaar bevriend en hebben vaak in dezelfde bedrijven gewerkt.
Hoeveel personeel heeft u binnen uw bedrijf?
Zoals ik eerder al verteld had zijn wij met zijn tweeën. Soms hebben wij meerdere partijen op één dag en dan kunnen wij niet met zijn tweeën op dezelfde plek zijn, als dat het geval is dan huur ik mijn zoon, Martijn, in voor ondersteuning en helpen onze vrouwen ons ook regelmatig met de verkoop.
Hoe maakt u reclame?
Wij maken voornamelijk reclame via facebook en telegram. Ook hebben wij onze eigen website en visitekaartjes. Wij hebben geen folders en staan ook niet aan de zijkant van een voetbalveld met onze banner, wij vinden dat onnodig.